Måndag den 12 november

Genom mjölkdimman och mörkret trängde det fram en radiomorgon med självkänsla i fokus. Det är nämligen veckans uppdrag - att höja den kollektiva självkänslan i Norrbotten.  Ett uppdrag som kräver visst sjävförtroende bara att våga ta sig an...Men vi kör!

Det var Cecilia Hjelte och Lenita Ericsson, som till vardags arbetar med organisationsutveckling, som gav oss uppdraget.  En höjd självkänsla ger många sköna effekter, som högre livskänsla och ett generösare sinnelag - då man inte behöver jämföra sig själv med andra utan är medveten om sitt eget värde.

Två enkla övningar fick vi av Cecilia och Lenita. Spegelövningen är en klassiker som kräver viss självdistans - hälsa din egen spegelbild med ett glatt leende, ungefär som om du mötte en kär vän, och tala om hur mycket du tycker om dig själv. Typ:

”God morgon Lena! Vilken skön glimt du har i ögat - det här kommer att bli en härlig dag!”

Upprepar man detta blir det en sanning - du har själv makt att påverka ditt tankemönster. Detta enligt Cecilia och Lenita.

Jag är inte den som inte prövar...så okej! Vi kör den här veckan. Och så ska jag ignorera den inre rösten som säger: ”Lena, det känns väldigt fånigt att stå framför spegeln och prata till sig själv”.

I bästa fall ser jag så rolig ut att jag börjar skratta - och så är det aldrig fel att börja dagen.

Att mäta höjd självkänsla är svårt - det enda kvittot på att vi verkligen lyckas få folk att försöka; det är att ni berättar om det i radion.

Jag har i alla fall  fått med mig Irene i Korpilombolo, som imorgonbitti ska berätta hur spegelövningen gick för henne - men gör det gärna du också. Skriv och berätta hur det går: morgon.norrbotten@sr.se eller ring till telefonsvarararen 0920/22 16 18.

Lena