
Ohly: Svårt komma överens om skolan
Möjligheten för oppositionspartierna socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet att komma överens om en gemensam skolpolitik inför nästa val har försvårats avsevärt, efter att socialdemokraternas förtroenderåd i helgen röstade för en ny huvudinriktning i partiets skolopolitik. Det anser vänsterpartiets partiledare Lars Ohly.
Socialdemokraternas nya inriktning öppnar bland annat för betyg och nationella prov tidigare i skolan än i dag.
– Jag ger inte upp ambitionerna men naturligtvis står vi ganska långt från varandra, det kan vem som helst konstatera. I fall man vill ha betyg tidigare, i fall man inte vill angripa privatskolorna, i fall man vill vara tyst om den ordning-och-reda-diskussion som har kommit i stället för diskussionen om kunskap åt alla, då kommer vänsterpartiet naturligtvis att fortsätta att hävda sin uppfattning, säger Lars Ohly.
Sahlin fick igenom sin linje
Det var under socialdemokraternas framtidsdagar i helgen som partiledare Mona Sahlin lyckades med sin vädjan att få delegaterna i partiets förtroenderåd att rösta för att partiet bland annat ska driva att det ska införas betyg och nationella prov i tidigare än idag i skolan.
De förslagen har röstats ner av tidigare kongresser. Skälet är att Mona Sahlin vill kunna inleda förhandlingar med regeringen om en blocköverskridande långsiktig skolpolitik. För det behöver eleverna sa Mona Sahlin när beslutet var klubbat. Men det argumentet håller inte, enligt Lars Ohly.
”Skolan ideologisk fråga”
– Skolan är en ideologisk fråga och att bli överens som någon sorts självändamål innebär bara att man försöker bilägga de ideologiska konflikterna kring utbildningspolitiken. Utbildning handlar om klass, den handlar om kön, geografioch kunskap åt alla. Därför kan vi inte låtsas som om skolan är ett område där vi kan komma överens för eviga tider. Vänstern har en annan skolpolitik än högern och det måste märkas, säger han.
Nu finns det bara ett parti till vänster i svensk skolpolitik, anser Lars Ohly. Och mycket riktigt välkomnar miljöpartiets talesperson Mats Pertoft socialdemokraternas nya inriktning, inte minst för att partiet nu tydligt accepterar friskolor.
Ser möjlighet att komma överens
Mats Pertoft ser stora möjligheter att komma överens med såväl regeringen som socialdemokraterna.
– Sveriges skola och elever behöver långsiktiga och blocköverskridande överenskommelser. Miljöpartiet deltog i en del blocköverskridande redan förra mandatperioden och vi är beredda att delta även nu, säger han.
Trots att ni har helt olika syn på exempelvis betyg tidigt?
– Ja, och då måste man sätta sig ner och förhandla, diskutera, se vad forskningen kommer fram till. Men vi måste sätta oss ner, det är vi skyldiga barnen och framtiden, säger Mats Pertoft.
Beslut före jul
Men regeringens linje att låta skolor ge skriftliga omdömen redan i första klass ändras inte. Regeringen fattar beslut före jul om när skolorna kan börja med det.
Däremot kommer alla riksdagspartier bjudas in under våren för överläggningar. Först gäller det hur ett nytt betygssystem ska se ut och först därefter i vilken årskurs betygen ska införas.
Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se