
Gripna kmerledare kan ställas inför rätta
I Kambodjas huvudstad Phnom Penh grep polisen i morse två av de Röda khmerernas tidigare ledare. På kort tid har nu folkmordsdomstolen gripit tre av terrorväldets ledargestalter i 70-talets Kambodja.
Det är Röda khmerernas tidigare utrikesminister Ieng Sary och hans hustru Ieng Thirith, som på måndagsmorgonen greps i sin villa i huvudstaden Phnom Penh.
Det gamla paret i åttioårsålder hämtades av polis och tjänstemän från Kambodjas FN-stödda tribunal om folkmord begångna av den tidigare regimen.
Med från starten
FN:s tidigare rättschef Hans Corell var den som förhandlade fram domstolen under det tidiga 2000-talet. Han följer utvecklingen noga.
– Vi har talat med företrädare både för regeringen i Kambodja och för frivilligorganisationerna. Självklart är det många som hälsar det med stor tillfredsställelse över att man äntligen ska få se de högst ansvariga för detta ställas inför rätta, säger Hans Corell.
Det var under de Röda khmerernas styre 1975-79 som upp till två miljoner människor dog av svält, för hårt arbete eller avrättades.
Den högste ledaren Pol Pot avled 1998, utan att ha ställts inför rätta.
Fått ny fart
En FN-stödd tribunal inrättades år 2003, för att överlevande ledare skulle ställas till svars, men domstolen har inte fungerat. Efter fyra år hade ingen gripits.
Nu i höst har domstolen fått fart på sitt arbete och fyra personer ur den tidigare Röda khmerregimen sitter nu och väntar på rättvisan.
Rättegångarna planeras under nästa år. Trots att det är över 30 år sedan många av grymheterna begicks, tror Hans Corell att förutsättningarna för rättvisa rättegångar med hållbara bevis är relativt goda.
– När det gäller Kambodja finns det faktiskt väldigt mycket dokumentation och akter där man med minutiös precision har samlat ihop dokument, telegram och ordergivning, som säkert kommer att kunna användas som bevismaterial inför den här domstolen, säger Hans Corell, som varit med om att förhandla fram tribunalen i Kambodja.
Niklas Forsberg
niklas.forsberg@sr.se