"Vi föräldrar vet vad som är bäst"

Att ingen kommun i länet ännu bestämt sig för att ge invånarna möjlighet till vårdnadsbidrag tycker många föräldrar är synd. ”Det låter som en bra idé”, säger 19-åriga Sofia Cripinsson från Luleå med sonen Lucas.

En annan föräldrer, tvåbarnsmamman Camilla Rydbjörk, boende i Luleå, tycker också att det är dåligt att ingen Norrbottenskommun ännu bestämt sig i frågan.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Och jag hoppas verkligen att man får möjligheten som förälder. Vi föräldrar vet faktiskt vad som är bäst för oss och våra barn, och det är inte alltid det som kommunerna tycker många gånger.

Om Luleå kommun skulle införa det, skulle du vara hemma på det viset då?

– Nej, jag skulle nog inte göra det. Jag har varit hemma med två barn och jag klättrade på väggarna. Men jag har kompisar som vill vara hemma med barn, och då ska väl de få den möjligheten, fortsätter Camilla Rydbjörk.

– Det var ju lite snålt, kan ju ge möjligheten i alla fall, säger pappan till snart tvååriga Ester.

Flera av de föräldrar som Sveriges Radio Norrbotten pratat med tycker alltså att möjligheten att få ta del av det kommande vårdnadsbidraget borde finnas även i Norrbotten.

Men för kommunerna är införandet av vårdnadsbidraget den här gången ingen lätt ekvation. Alliansregeringen vill att valet ska finnas, samtidigt som landets kommuner ska plocka pengarna ur egen kassa. I Norrbotten lär det betyda att i stort sett ingen kommun inför det frivilliga bidraget, enligt den genomgång Sveriges Radio Norrbotten gjort.

Förra gången vårdnadsbidraget infördes under en kort period i mitten av 1990-talet var det staten som ersatte kommunerna.

Förutom de 3 000 kronor som bidraget väntas bli till familjer som inte har barnet på dagis alls, så är tanken att föräldrar också ska kunna gå ner i arbetstid och därmed minska barnomsorgstiden, mot att få ut en mindre del av ersättningen. I dagsläget är det inte klart hur stor del det i så fall kommer handla om.

Tvåbarnsmamman Camilla Rydbjörk från Luleå som vill fortsätta jobba även om hon får fler barn, menar att just deltidsmöjligheten skulle locka henne.

– Det skulle vara jätteattraktiv, då får man ju det bästa av två världar.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se