Danmark leker bokstavsleken inför valet

Det är dan för dan och danske statsministern Anders Fogh Rasmussen lyser av självförtroende. Opinionsundersökningar pekar på att den borgerliga minoritetsregeringen sitter kvar efter valet i morgon, tisdag, men stora utmaningar väntar statsministern för att få stödpartierna Dansk Folkeparti och det nya borgerliga mittenpartiet, Ny Alliance, att komma överens.

– Det är klart att det blir en smula mer komplicerat. De två partierna har dragit upp frontlinjerna i valkampanjen, men det är ju mycket naturligt. Om en majoritet röstar på mig är det min uppgift att förena de två partierna och det kommer säkert att gå, säger statsminister Fogh Rasmussen.

De är som hund och katt, Pia Kjaersgaard och hennes främlingsfientliga Dansk Folkeparti och Naser Khader i det nybildade Ny Alliance, ett parti som bildades bara för att minska Dansk Folkepartis inflytande i dansk politik.

Locka fram stödpartierna
Statsministern tror däremot att det går att locka stödpartierna ur sina skyttegravar och få dem att samarbeta om en långsiktig stabil politik. Men politiska kommentatorer talar också om möjligheten till ett snabbt nyval inom ett år.

Ny Alliances ledare Naser Khader sa i partiledaredebatten på söndagen att Anders Fogh Rasmussen är Ny Alliances statsministerkandidat och påmindes direkt av socialdemokraternas ledare, Helle Thorning Schmidt, att med Anders får du också Pia.

Enligt statsminister Anders Fogh Rasmussen har det varit en ovanlig valrörelse.

Annorlunda valkampanj
– Det har en mycket annorlunda valkamp eftersom det finns ett nytt parti, en ny spelare, och det för alltid med sig ett stort intresse kring det partiet. Det ger också anledning till en bokstavslek om vem som det kommer att stödja. Så på det sättet har valkampanjen varit annorlunda, säger han.

Ett nytt parti, det vill säga Ny Alliance, har lett till vad man kallar för bokstavsleken. Vilken sida tänker de, när allt kommer omkring, stödja.

Ny Alliance har utsatts för krypskytte från både vänster och höger. Enligt Socialdemokraterna är en röst på Ny Alliance en röst på sittande regering, enligt Dansk Folkeparti är en röst på Ny Alliance det samma som en röst på Socialdemokraterna.

Inga nya utspel
Statsminister Anders Fogh Rasmussen deltar inte i ordkriget och han har inga nya utspel inför valdagen, inga överraskningar.

– Nej, om du menar att jag skulle dra upp vita kaniner ur hatten i sista stund så är svaret nej, säger han.

Jens Ericson, Köpenhamn
jens.ericson@sr.se