26 grader i Malmös nya innebassäng

Tältet som ska täcka Lindängsbadet i Malmö är snart på plats. Någon gång på tisdagen ska ersättningen för det stängda badpalatset Aq-va-kul vara rest.

– När hela tältduken som består av fem delar är på plats så startar vi fläktarna och blåser upp tältet, säger Staffan Björk, projektledare på stadsfastigheter i Malmö.

Det ser tungt ut när ett tjugotal vaktmästare för hand drar den stora tältduken över Lindängsbadets 25-meters bassäng. Men tältet som kostat nästan fem miljoner kronor som ska täcka utomhusbadet är egentligen bara en nödlösning.

Sedan det stod klart att det skulle dröja innan Malmös förfallna badpalats Aq-va-kul kunde öppna igen behövdes ett alternativ. Alternativet blev alltså ett tält över en friluftsbassäng. 

Men bygget har inte varit helt problemfritt, när entreprenören skulle gräva för att kunna sätta upp en mur så råkade man av misstag komma åt röret som förbinder undervisningsbassängen med vattenreningen, och bassängen torrlades.

Men nu är röret reparerat och imorgon ska det 40 000 kubikmeter stora tältet stå på plats och någon gång i november hoppas man kunna öppna badet för simundervisning.

– Vi ska kunna hålla 28 grader i luften och 26 grader i vattnet, säger Staffan Björk, projektledare på Stadsfastigheter.