"Vuxenskolans styrelse bör avgå"

Hela Studieförbundet Vuxenskolans styrelse i Vätterbygden måste avgå och även de, som är ansvariga för verksamheten bör lämna sina poster. Det säger idag Pelle Philip, representant för en av Vuxenskolans delägare - LRF.

Det är efter Nyheternas avslöjande, om hotande mångmiljonförluster hos Vuxenskolan efter Elviskonserterna tidigare i år, som Pelle Philip tycker, att styrelsen bör fundera över om den kan sitta kvar.

- Ansvaret ligger på styrelse, säger han.

Enligt revisorn, är Jönköpingsavdelningens egna pengar förbrukade och man ligger på minus 2,3 miljoner kronor och LRF:s representant i länets regionstyrelse tycker även att  verksamhetschefen Hans Mannefred och kanske ännu fler på kontoret måste lämna sina poster.

- Om det är så här illa så måste man byta personal, säger Pelle Philip som också är självkritisk idag.

Även om Vuxenskolan i Vätterbygden är en egen självständig avdelning, så tycker han att han och andra i regionstyrelsen kunde ha gjort mer för att förhindra jätteförlusterna.

Samtidigt är han mycket kritisk till den ledning, som finns idag och han börjar till och med fundera över hur man ska kunna lita på Studieförbundet Vuxenskolan som utbildningsanordnare i framtiden.

- Nu börjar man ifrågasätta om SV är den rätta samarbetspartnern för styrelseutbildningar, är det rätt kompetens när man inte kan sköta sin egen styrelse, säger Pelle Philip.

Verksamhetschefen på Vuxenskolan Hans Mannefred tar inte åt sig av Pelle Philips kritik idag.

- Det tänker jag inte kommentera, det här är ingen grund för att ta sådana slutsatser, säger han.

Reporter Anna-Karin Front
 anna-karin.front@sr.se