Stora flygstörningar i Gällivare

Det extrema snöandet i Gällivare under helgen, då det föll cirka en halvmeter snö, orsakade kraftiga förseningar för flyget och inställda flygturer.

Hundratalet resenärer drabbades, en del fick stanna kvar i Stockholm och andra åkte buss från Luleå eller Kiruna till Gällivare.

– Vi har säkerhetsmarginaler och säkerhetsföreskrifter vi ska följa och i helgen gick det helt enkelt inte. Vi skulle ha överskridit säkerhetsmarginalerna och det gör vi inte, understryker Ulf Grönlund som är ansvarig för inrikesflyget vid Nordic Regional som trafikerar Gällivare.

Kvällsflyget på söndag blev kraftigt försenat, ordinarie landningstid är 20.25, och det landade 01.20 på natten.

Det var en kombination av mycket snö och lite underkylt regn tillsammans med dåliga bromsvärden som mätts upp på banan som var orsaken. Banan i Gällivare kan bara användas i en riktining vid dåligt väder eftesom instrumenthjälpmedel endast finns i en banände. Under helgen rådde även medvind och ett flygplan ska alltid landas och startas mot vindriktningen så detta sammantaget gjorde det omöjligt att landa och starta i Gällivare.

– Alla komponenter tillsammans gör att vi ser att, nej här kan vi inte landa, säger han.

Vad är avgörande för att landa eller starta?

– Det är våra egna föreskrifter där vi följer en viss norm och vi behöver ett visst bromsvärde. Flygplatsen mäter med hjälp av maskiner vad som är bromsvärden, när vi landar våran kärra. Det mäts i förväg med hjälp av en komplicerad vagn. Och när bromsvärdet understiger ett minimun som vi sätter upp, då är det inte landningsbart för oss, säger Ulf Grönlund.

Vad kostar det här för flygbolaget?

– Det kostar naturligtvis i pengar, men det kostar oerhört mycket i arbetsinsatser för oss också. Och vi kalkylerar med att det någon gång inte fungerar på grund av väder, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se