Med falskt pass från Bagdad till Sverige

Det kommer allt fler irakiska flyktingar till Sverige och att resa med falskt pass är ofta enda sättet att komma in. Nazreen tog sig från Bagdad med falskt pass, nu bor hon i vårt område.

De falska passen uppmärksammades i gårdagens program av Kaliber, SRs granskande program. Nazreen, som är ett fingerat namn, är en av de många Irakier som har tagit sig till Sverige med hjälp av falska pass.

Nazreen och hennes familj hade möjlighet att köpa en relativt säker väg. Genom kompisar i Bagdad fick de kontakt med människor som kunde hjälpa dem ut. Första etappen var flyg från Bagdad till Istanbul och där var det dags för nytt pass, ett falskt pass.

För 30 000 dollar, ca 250 000 kronor, fick de ett nytt pass och kunde ta flyget vidare till Stockholm. Nazreen vet inte så mycket mer om passet än att det var ett familjepass med hennes mans riktiga namn och ett foto på honom. Men det tog dem i alla fall utan större problem genom passkontrollen i Stockholm. I Sverige har de sedan sökt asyl och bor sedan ett och halvt år i vårt område.

Marie Hedlund
Marie.hedlund@sr.se