NU-sjukvårdens chef JO-anmäld

NU-sjukvårdens högste chef har anmälts till Justitieombudsmannen, JO, för brott mot yttrandefriheten. Något som enligt förre överläkaren Hans Ryberg skulle kunna leda till avsked.

Det var på ett möte i september som en läkare, aktiv i föreningen Rädda Uddevalla Sjukhus, efterlyste konsekvensbeskrivningar och kostnadsberäkningar för omorganisationen i NU-sjukvården.

Hon fick då en utskällning av sjukhusdirektören Sten Axelsson, som beskyllde henne för att vara illojal. Nu har Axelsson JO-anmälts, av bland andra förre överläkaren Hans Ryberg för brott mot yttrandefriheten. Att beskylla någon för illojalitet mot verksamheten är allvarligt.
- Det är något som kan vara anledning till avsked. Man har märkt på sjukhuset att de anställda är rädda att säga sin mening.
Hans Ryberg har arbetat på sjukhuset i 33 år och anser att klimatet har hårdnat på sjukhuset och den utskällda läkaren, Eva Lindhusen Lindhé, säger till tidningen Sjukhusläkaren, att det brett ut sig en kultur där många inte vågar säga vad man tycker, utan blir uppgivna och söker andra jobb.

Att Sten Axelsson senare bett om ursäkt för sitt påhopp räcker inte, menar Hans Ryberg.
- Vid det tillfället gick jag fram till Sten Axelsson och sa att jag tyckte att han var skyldig Eva Lindhusen en ursäkt och då sa han nej, jag tycker att det är hon som är skyldig mig en ursäkt. Det visar ju att han själv inte inser att det var fel. Men sen har han efteråt, av rädsla för följderna gett en halvhjärtad ursäkt, säger Hans Ryberg. 
Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se