Oklart vad man får köra med B-körkort

De förare som idag kör landstingets större ambulanser kan bryta mot lagen när de åker ut på ett larm - detsamma gäller den som på sitt gamla B-körkort kör en husbil som väger mer än 3,5 ton. Gunnar Adell, vice överåklagare på specialenheten på åklagarmyndigheten i Malmö, har fått på sitt bord att utreda frågan.

– Rättsläget är i den detaljen oklart just nu. Den som kör tung personbil med B-körkort inte säkert vet om han eller hon får köra den bilen eller inte.

Det här gäller den som på sitt gamla B-körkort utfärdat före första juli 1996 kör fordon som väger mer är 3,5 ton - tidigare har speciella övergångsregler i körkortslagen varit gällande som tillåtit innehavaren att köra såna fordon - men skrivningarna finns inte längre med i övergångsreglerna.

Det här gör att rättsläget är osäkert, vare sig den enskilde, polisen, eller de jurister på åklagarmyndigheten i Malmö som just nu sitter med sina pannor i djupa veck och går igenom lagstiftningen och dess förarbeten vet vad som gäller idag.

Och den som potentiellt kan vara lagbrytare är den som med b-körkort kör exempelvis husbilar över tre och ett halvt ton eller större ambulanser.

I Sörmland finns sex större ambulanser och flera av förarna kör dem med sina gamla B-körkort.

Anna-Karins Enetjärn Magnusson, chef för ambulansstationen i Nyköping och Vagnhärad säger att det kommer att bli problem om dessa förare inte längre får köra de tunga ambulanserna. Men väger dom över tre och ett halvt ton så är rättsläget oklart även för ambulansförarna om de inte har C-körkort, säger Gunnar Adell.

– I så fall är det samma osäkerhet med husbilarna. Men det vet vi ju inte förrän vi kommer fram till

Men enligt Bo Ström, körkortshandläggare på Vägverket, får bilköraren som tagit sitt B-körkort innan 1 juli, 1996 köra med fordon över 3,5 ton.

– Ja, det kan du få göra under förutsättning att du har skött dig i trafiken och inte haft ditt körkort återkallat, det är den rimliga tolkningen man gör. Det är en rimlig tolkning som Vägverket gör. Vägverket anser att det är rättstillämpande myndighet som ska pröva sådana ärenden. Jag tror inte Vägverket kan göra något mer där. Men det vore bra ändå om det prövades.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se