Utredning inledd om dödad fotbollssupporter

I Italien har åklagarna nu inlett en utredning mot polismannen som på söndagen sköt ihjäl en fotbollssupporter. Händelsen utlöste kraftiga upplopp på flera håll under gårdagen i Italien. Även ansvariga inom den italienska fotbollsvärlden möts nu på eftermiddagen för att diskutera följderna av gårdagens dödskjutning.

Än en gång en blodig söndag i fotbollens Italien. Än en gång en död i spåren av sammandrabbningar mellan fotbollssupportrar. Tre döda det senaste året förskräcker och det italienska fotbollsförbundet signalerar betydligt hårdare tag mot våldsverkarna.

Polismannen som avfyrade det dödande skottet bedyrar att han inte siktade på någon, utan att det gick av när han sprang för att stoppa bråken mellan de rivaliserande stödtrupperna till fotbollslagen Lazio och Juventus. Det hela hände på en bilparkering vid en bensinmack längs motorvägen i Toscana.

Var inte inblandad i bråket
Den döde 26-årige discjockeyn Gabriele Sandrini ska ha suttit i sin bil och inte ens varit inblandad i bråken, utan på väg från bensinstationen. En förundersökning har nu inletts för att klarlägga hur det hela egentligen gick till.

Det råder en dyster stämning i Italien. I Rom utanför familjen Sandrinis affär ligger rader med blombuketter. På annat håll rensar byggarbetare upp bland glassplitter och förstörelsen efter de omfattande upploppen igår.

Italien återupplever nu något liknande det som hände på Sicilien i februari, då en polisman dog.

”Britterna effektiva”
Inters spelare Olivier Dacourt hävdar att britterna har tagit itu med supportervåldet på ett effektivt sätt genom att förbjuda en gripen huligan att någonsin komma tillbaka på läktaren igen.

Det italienska fotbollsförbundet diskuterar just nu framtiden och hur det ska hantera de matcher, som ställdes in eller avbröts under söndagen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se