Städpersonal får fasta jobb och lön enligt avtal

Mer än 150 städare har fått fasta jobb på olika hamburgerrestauranger efter avslöjanden om svarta städjobb, hos bland annat McDonalds, i SVT:s Uppdrag granskning. De får nu avtalsenliga löner och rätt till sjuklön och semester.

Håkan Karlsson vid Hotell- och restauranganställdas förbund är dock inte nöjd.

”Rätt till skälig ersättning”
– De har rätt att få en skälig ersättning för det jobb de redan har lagt ner i städföretagen, för de företagen har alltså haft kollektivavtal men fullständigt struntat i dem. Då har de rätt att få pengar och rätt att ställa löneanspråk på städföretagen och det handlar om ganska mycket pengar, säger han.

Facket nöjer sig inte med att cirka 150 städare har fått fast jobb vid olika hamburgerkedjor och att restaurangerna har sagt upp avtalen med de städbolag som har haft hand om städningen.

Kräver retroaktivt
Nu krävs också retroaktiv ersättning för den tid som städarna fått jobba för löner långt under kollektivavtalet. Hotell- och restauranganställdas förbund vill nu också använda fallet för att genomdriva större förändringar på arbetsmarknaden.

– Jag tycker att det här visar på behovet av att stärka och utveckla arbetsrätten. Alldeles uppenbart är att arbetsrätten inte har räckt till i det här fallet och då måste man, istället för att försvaga arbetsrätten, måste man istället stärka den. Annars får vi ännu mer av Vilda Västern och det vi ju drabbar ytterst sett de som befinner sig längst ner i hierarkin.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se