Falska högskoleansökningar allt vanligare
Tusentals utländska studerande försöker varje år ta sig in i den svenska högskolan med hjälp av falska betyg. De får hjälp av agenter som skriver ansökningar och lockar med fri utbildning. Och de falska ansökningarna blir allt fler.
Ditte Nielsen på Verket för högskoleservice, som tar emot ansökningar och genom åren utvecklat expertblick för förfalskningar.
– Min känsla är att det här ökar. Just nu hade jag till exempel ett betyg som jag tittade på och det var alldeles för liten text. Så liten text använder man sig aldrig av i certifikaten från det landet, säger Ditte Nielsen.
Ibland är förfalskningarna lätta att genomskåda, stämplar sitter fel eller uppgifter är uppenbart falska.
Det förs ingen nationell statistik över förfalskningarna. Men Blekinge Tekniska högskola, BTH, förde statistik förra året. Då försökte över 1 600 sökande från utlandet fuska sig in, alltså var sjätte ansökande, enligt Blekinge tekniska högskolas antagningsenhet.
Ett sätt att ta sig in i Sverige
I runt 95 procent av fallen handlar det om oseriösa agenter som förmedlar kontakten mellan student och högskolan.
Men enligt Maria Engelmark som är chef på BTH:s internationella avdelning handlar det i många fall egentligen inte om studier, utan om ett sätt att försöka ta sig in i Sverige.
– Av dem som skickar förfalskade handlingar är det väldigt många som inte är intresserade av att komma och studera, utan då är det en väg in i Schengen som är aktuell, säger Maria Engelmark.
– Många kommer via agenter, vi tror att det har blivit en marknad i vissa länder där personer vill göra sig pengar på att sälja in möjligheten att komma in på svensk utbildning till personer som kanske inte var intresserade av det från början.
Vanligare med agenter
Agenter som förmedlar kontakter har blivit en allt vanligare företeelse. Det säger Cilla Häggqvist på Uppsala universitets antagningsenhet.
– Ibland får vi ansökningar i bunt från kanske 50-100 personer från något annat land. Alla de sökande angett samma mejladress och hemadress, och de har sökt kurser som gör att man misstänker att de bara slumpvis valts ut i en salig röra.
– Det verkar också som att agenterna har hjälpt dem att bara plocka ut kurser slumpvis, för att se om de blir behöriga till någonting.
Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se
Mikael Eriksson, SR Blekinge
mikael.eriksson@sr.se