Ny chef ska ge bättre kärnsäkerhet

Vattenfall tillsätter en ny säkerhetschef för sina kärnkraftverk. Det var efter incidenterna vid Forsmarks kärnkraftverk förra sommaren som Vattenfall beställde en oberoende rapport, som nu tydligt pekar på att Vattenfall måste fokusera mer på säkerheten.

Den ytterligare chefen, säkerhetsdirektören, ska alltså göra säkerheten bättre och tydligare, även på Forsmark.

Vi träffade Jan Edberg som är vd på Forsmark precis när rapporten släpptes:

- Vi kommer ha en funktion inom koncernledningen som hanterar kärnsäkerhetsfrågor direkt med koncernchefen.

Rapporten talar om att säkerhetsmedvetandet på koncernnivå varit lite dåligt, och att ledningen har haft svårt att kommunicera säkerhetstänk nedåt. Vad säger du om det?

- Jag kan inte kommentera rapporten, jag har inte läst den. Men det har ju inte funnits någon sådan här funktionen förut så därför har det inte funnits förutsättningar för någon sådan kommunikation. Men jag tycker i alla fall att det förstärker möjligheterna för Vattenfall att bli en aktiv ägare av kärnkraftverk, säger Jan Edberg.

Upplandsnytt har tidigare berättat om bristerna i och kritiken mot säkerhetskulturen på Forsmark i samband med att reaktor 1 stoppades i två månader förra sommaren. Å det var problem också i februari som ledde till att reaktor 1 och 2 tillfälligt stoppades.

Ingemar Eriksson är fackförbundet Sekos klubbsektionsordförande på Forsmark. Han tycker det är bra att Vattenfall tar säkerhetsproblemen på allvar.

- Det fattas centrala beslut som kan vara svåra för de lokala medarbetarna att hantera. Nu får man förhoppningsvis det beaktat redan när de ekonomiska besluten fattas.

Tycker du att åtgärderna är tillräckliga?

- Ja, det tycker jag. Det är svårt att garantera nåt, men jag tror att det är tillräckligt, säger Ingemar Eriksson från Seko.