Volvo inför rätta efter dödsolycka

Idag, tisdag, inleds en rättegång i Frankrike där Volvo Personvagnar ställs inför rätta efter att en Volvobil varit inblandad i dödsolycka för åtta år sedan. Enligt föraren, som också ställs inför rätta, gick bilen nämligen inte att bromsa.

Det var den 17 juni 1999 som en kvinna körde upp på en trottoar i den franska byn Wasselonne, väster om Strasbourg. Där krockade hon först med en husvägg och körde sedan på tre barn mellan nio och tio år. Två av barnen avled till följd av sina skador.

Kvinnan har hela tiden hävdat att bilen som hon körde, en Volvo 850 kombi från 1996, inte kunde bromsas eftersom bromspedalen blev hård.

”Inga fel som kan ha bidragit”
Volvo å sin sida, som undersökt olycksbilen, säger sig varken ha hittat några fel i bromssystemet, eller några andra fel som kan ha bidragit till olyckan.

I och för sig ingick bilen i en modell-serie som kallats tillbaka på grund av ett konstruktionsfel som kunde göra det trögare att bromsa, men, enligt Volvo, hade eventuella fel på olycksbilen redan åtgärdats.

Den franske statsåklagaren har nu åtalat både föraren och Volvo, och också den franske återförsäljaren av bilen, för oavsiktligt vållande till annans död och annans skada.

Volvoledningen tar rättegången på stort allvar och representeras av en delegation på sex, sju personer med tekniska experter, den franske Volvochefen och också sin presschef Maria Bohlin.

– Vi känner oss helt säkra på att det inte har varit något fel på bilen som kan ha orsakat eller bidragit till olyckan.

Hur kan ni vara så säkra på det?

– Det är baserat på de studier som man har gjort på bilen och hur själva olyckan har gått till, och den erfarenhet man har av hur bilar blir deformerade till exempel efter en olycka.

Den här kvinnan pratar ju om att bilen inte gick att stanna. Har ni ändrat konstruktionen på era bilmodeller jämfört med den här modellen utifrån den problematiken?

– Det sker ju förändringar och utveckling av våra bilar hela tiden, och det här är ju en modell som inte tillverkas längre. Man utvecklar ju alltid systemen i bilarna.

Rättegången har skjutits upp väntas hålla på resten av den här veckan men domen tros inte komma förrän i början av nästa år.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se