Ny typ av automatspel ifrågasätts

En ny form av spelautomater har börjat dyka upp på Gotland vid sidan av Svenska spels Jack Vegas-automater. De nya automaterna heter Vinstdraget. Men frågan är om de är lagliga.

Vinstsumman är upp till femtusen kronor och de som säljer automaterna hävdar att de är helt lagliga.
Men Lotteriinspektionen och Svenska spel är av annan uppfattning.

- Man är väldigt kreativ i sitt sätt att tolka lagar och regler, säger Andreas Jansson, informationschef på Svenska Spel.

Inne på en restaurang i Visby har det nu i tre veckor funnits Vinstdragetmaskiner. En spelmaskin som alltså hävdas vara laglig enligt dem som står bakom.

Vinstdragetmaskinerna ser ut som vanliga spelautomater, det är en som enklare kopia av Svenska spels Jack Vegas-automater.

Men enligt återförsäljaren som säljer de här maskinerna till restauranger och caféer så är det inga spelautomater. Det är bara maskiner som kollar efter om man har en vinstlott eller nitlott.

Därför måste man först köpa en biljett i en maskin som står intill Vinstdragetmaskinen. Den biljetten räknas då som en lott som Vinstdragetmaskinen visar resultat av. Att det visas i en form som väldigt mycket påminner om en spelautomat ser man inte som ett problem och säger att det fungerar likadant som Bingolotto, som i lagens mening inte är ett bingospel.

Lotteriet anordnas av det politiska partiet partiet.se och eftersom en tv-skärm med deras politiska budskap rullar här intill så säger man att det är ett informationsmöte som är nu.

Ideela föreningar behöver inget tillstånd för att anordna lotterier när de har sammankomster om alla intäkter går till föreningen. Därför menar partiet.se som står bakom Vinstdragetmaskinerna att de inte behöver något tillstånd.

Men Lotteriinspektionen håller inte med och det har länge pågått en kamp där polisen slagit till mot flera butiksinnehavare med Vinstdragetmaskiner. Andreas Jansson på Svenska spel säger att de här maskinerna ställer till problem.

- Framför allt för samhället och de näringsidkare som får svårt att veta vad som egentligen gäller.

Reporter:
jonas.franzen@sr.se