Fortsatt kris i flyktingmottagandet

För en dryg månad sedan slog Helsingborg larm om att de inte kan ta emot fler flyktingar eftersom det inte finns tillräckligt med bostäder och sedan dess har situationen inte blivit värre, säger Christian Orsing, ordförande i Helsingborgs utvecklingsnämnd.

– Vi signalerar på alla sätt efter hjälp. Vi kan inte ta emot den mängden människor som söker sig till Helsingborg men samtidigt känner vi frustration över lagstiftningen, säger moderaten Christian Orsing.

Redan i början av oktober slog Helsingborgs kommun larm om att de inte kan ta hand om alla familjerna eftersom det helt enkelt inte finns några lediga bostäder. Nu räknar man med att ytterligare 120 flerbarnsfamiljer kommer att komma hit den närmaste tiden.

En stor flyktinggrupp i Helsingborg är yezidierna som kommer från norra Irak. Jalal Murad är religiös ledare för dem.

– Det finns en familj som bor tio personer i en lägenhet med ett rum och ett vardagsrum. Det är svårt, man kan inte leva så.

Helsingborg ska nu försöka lösa de mest akuta bostadsfallen med sovsalar och stabilare husvagnar. Men det här är bara på kort sikt. I det långa loppet menar Christian Orsing att Migrationsverket borde tvinga flyktingarna att bosätta sig någon annanstans.