Politiskt dödläge i Tyskland
I Tyskland har partitopparna i koalitionsregeringen suttit i förhandlingar under natten mot tisdag för att försöka häva det politiska dödläget inom koalitionen. Men efter mötet är fortfarande flera stora stridsfrågor olösta.
De talar gärna om viljan att enas, de ledande i koalitionen mellan kristdemokrater och socialdemokrater. På bordet låg bland annat ett förslag till lagstiftning om minimilöner inom den tyska posten.
Blockerades av kristdemokraterna
Det är något som socialdemokraterna kämpat för - för att sen kunna gå vidare med statligt bestämda minimilöner också till övriga arbetsmarknaden, och ännu på måndagskvällen tycktes en kompromiss vara möjlig, men den blockerades i natt av kristdemokraterna.
– Jag är perplex, säjer socialdemokratiske partichefen Kurt Beck till nyhetsbyrån dpa.
Samma sak fast tvärtom när det gäller delprivatisering av tyska järnvägen die Bahn, också i den frågan finns ett färdigt lagförslag. Men här är det socialdemokraterna som blockerar, under tryck från den egna partivänstern efter partikongressen för ett par veckor sen.
Lågvarv
Den tyska regeringen går på lågvarv i inrikespolitiken. Sen valet 2005 har kristdemokrater och socialdemokrater kunnat föra en gemensam politik, men nu i andra halvan av mandat-perioden är det uppenbart att partierna tänker framåt i första hand. I praktiken är det redan valrörelse, eftersom val i tre delstater väntar nu direkt efter årsskiftet.
Partierna ser de valen som upptakt till den stora kraftmätningen hösten 2009. Innan dess vill de inte spräcka regeringen, hellre gör de som i natt, de diskuterar och skjuter frågorna på framtiden. Men efter valet 2009 vill de slippa regera ihop, det har båda partierna gjort klart.
Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se