Hög arbetsbelastning för förskolepersonal i Tibro

Arbetsbelastningen på flera förskolor i Tibro är så hög att personalen i vissa fall är på gränsen till sjukskrivning.
Bland annat hinner personalen inte hinner ta rast.
Det menar lärarförbundet, som nu kräver åtgärder från kommunen.

Evy Kråklind är förskolelärare på förskolan Karusellen i Tibro, som är en av de förskolor som facket menar har en ohållbar situation. Och hon vittnar om att arbetssituationen är ansträngande.

- Till slut kommer vi att gå på knäna och det kommer att bli sjukskrivningar och sådana saker.

Hon säger att personalen försöker att göra ett bra pedagogiskt arbete men kanske tvingas sätta den ambitionen åt sidan för att hålla verksamheten flytande.

Antalet barn i förskolegrupperna har ökat enligt Lärarförbundet, som nu kräver åtgärder från Tibro kommun för att komma tillrätta med problemen.

Enligt fackförbundet mår flera förskolelärare så dåligt att de är på gränsen till sjukskrivning. Personalen upplever också att de inte hinner ta rast.

Men några pengar för att utöka förskolepersonalen eller för att skapa mindre barngrupper finns inte i nuläget, säger förvaltningschefen Eddie Jelinek. Men kommunen ska nu utreda hur förskolepersonalen har det, säger han.

Personalens klagomål att det är svårt att hinna med raster under arbetet bemöter han med skepsis.
- Jag har svårt att backa upp det påståendet. Går det på vissa ställen så måste det gå på andra, säger Eddie Jelinek.

Marita Jacobsson som också hon jobbar på förskolan Karusellen i Tibro hoppas nu på att man satsar resurser på barnen och förskolorna, även om hon är tveksam till om det i slutändan blir någon förändring.

- Vi har önskat i många år att man skulle sänka antalet barn i grupperna. Det är väl det enda som hjälper egentligen. Kommunen skyller alltid på att det är brist på pengar, säger Marita Jacobsson.