
Mindre besvär av att vakna ur narkos under operation
Flera hundra personer om året drabbas i Sverige av det traumatiska att vakna upp ur narkos mitt under operationen. Tidigare har man trott att upplevelsen ofta leder till psykiska problem längre fram, som ångest och stressyndrom. Men en svensk studie visar nu att så inte behöver vara fallet.
Att ha varit med om att vakna upp ur en narkos mitt i operationen är en skräckupplevelse, i alla fall om man ska tror den här bilden som ofta förmedlas i pressen. Och tidigare studier har faktiskt visat att så många som 50% av de som vaknat upp utvecklar posttraumatisk stress efteråt.
I en på tusen narkoser vaknar en patient, men med tanke på hur många som sövs så handlar det om flera hundra varje år. Och ofta finns det ingen förklaring. Men smärta är ganska ovanligt, oftast handlar det istället om att råka höra vad läkarna pratar om eller känna beröring.
Och en ny studie visar att dom långsiktigt psykiska effekterna faktiskt inte alls är så allvarliga som man tidigare trott. Peter Samuelsson är anestesiläkare på Länssjukhuset i Kalmar:
– Bara en tredjedel har överhuvudtaget några sensymptom och nästan allting inskränker sig till flashbacks och mardrömmar, som är övergående. Ångesten var ofta kortvarig och gick över om man genomgått en till operation utan att ha vaknat upp. Men trots det vill inte Peter Samuelsson inte förringa upplevelserna.
– Man förstår och ska ha full respekt att det här är ett bekymmer man inte vill utsätta patienterna för, säger Peter Samuelsson. Även om de flesta kommer över det efteråt upplever nästan alla att de aldrig vill vara med om det igen.
Reporter Gustav Asplund, Kropp & Själ
gustav.asplund@filt.se