Konflikten mellan norska och svenska renskötare förvärras

Frågan om renbetet i inre Troms mellan Saarivuoma på svensk sida och Hjerttind på norsk är infekterad.
En ny renbeteskonvention har inte kunnat träda i kraft än mycket på grund av det. Och nu lägger Nils Tomas Labba i Saarivuoma mer ved i brasan och anklagar norska renskötarna för renstölder.

Enligt Nils-Thomas Labba i Saarivuoma så saknas ett hundratal av samebyns renar som ska ha funnits på norsk sida.

Dom ska ha varit i Altevannsområdet, på marker som Saarivuoma kräver tillbaka efter att ha förlorat dom till norska samebyn Hjerttind i och med 1972 års renbeteskonvention.

– Vi vet inte vart den här renhjorden tagit vägen, säger Nils-Thomas Labba.

Återkommande stölder
Redan ifjol anmälde Saarivuoma Hjerttinds renskötare för renstöld.  Flera kalvar som Saarivuoma ansåg sig äga hade fått Hjerttinds öronmärken, trots att bland annat en av kalvarna hade bomärket NTL på sidan, alltså Nils Thomas Labba.

Enligt Nils-Thomas Labba i Saarivuoma så rör det sig återkommande renstölder av dom renar som under vintern hamnar i gränstrakterna mot Hjerttind.

Andra samebymedlemmar i Saarivuoma vill inte kommentera händelsen, men säger att det här är något det pratas om.

Falska anklagelser
Hjerttinds samebyordförande Helge Oskal vill inte ställa upp på en bandad intervju. Men han säger att de i ifjol vinter inte alls har varit i Altevannområdet, utan hållit sig till Stallonjarga vid havet.

Oskal menar därför att anklagelserna om stöld är falska och ren lögn.

Saarivuomas sameby kan inte bekräfta om det saknas 100 renar, så som Nils Tomas Labba påstår, eftersom man inte haft renskiljning än i vinter.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio