Swedspans VD fick sparken

Swedspans VD i Hultsfred Per Berggren har fått sparken. Sedan i fredags jobbar Per Berggren hemifrån, men nu åt ägarna Swedwoodgruppen. Anledningen till att Berggren fått lämna Hultsfred är samarbetssvårigheter med affärsområdeschefen Knut Gullesen och ledningen.

I Hultsfred står en 300-miljonerssatsning för dörren, en satsning som förväntas ge 140 nya jobb.

- Jag kommer helt enkelt inte överens med affärsområdesledningen. Vi har ju omorganisarat oss och vi tillhör ett nytt affärsområde från 1 mars i år, och nä, vare sig personligt eller proffessionellt har vi kommit överens och det gäller väl i princip från det datumet, så det har varit röriga sex månader som också resulterade i att vår ekonomichef sade upp sig för en och en halv månad sedan, säger Per Berggren.

Det är allvarligt när två i ledningen för Swedspan nu lämnar skutan på kort tid och konflikten blir satt i dagen. För Swedspan befinner sig sedan ett antal år i mycket stor och expansiv utvecklingsfas, där företaget satsar 240 miljoner kronor i den nya fabriken där första spadtaget togs nu under hösten. Och de omsätter redan i dag runt 500 miljoner på spånskivetillverkningen och har 130 anställda.

Och affärsområdeschfen för IKEA-bolaget Swedwood, som i sin tur är ägare till spånsivetillverkaren Swedspan, Knut Gullesen har tidigare sagt att utvecklingen i Hultsfred inte har motsvarat ägarnas förväntningar.

Men har kraven varit för höga eller har Per Berggren inte klarat att leva upp till de förväntningar som ställts på honom som VD? 

- Vi kan väl konstatera det att bolaget i oktober gjorde en vinst på fem miljoner, och det säkert mer än tio år sedan bolaget gjorde det resultatet, säger Per Berggren.