Mormors trötafärsbiffar med potatispuré, gräddsås och lingonsylt

I Meny vecka 46 2007

4 port

600 g fet fläskfärs
120 g krossade korngryn (torrvikt)
1 liten, finhackad gul lök
1 msk krossad kryddpeppar
1 ägg
2-3 msk smör
några msk vatten
salt och peppar

Till såsen:
3 dl grädde
ev. 1 msk maizenamjöl utrört i lite vatten
salt och peppar

Blötlägg korngrynen dagen innan. Blanda samman alla ingredienser. Späd med vatten tills färsen blir smidig, det ska vara ”blötare” än köttbullefärs. Salta och peppra biffarna, stek ev. ett litet smakprov. Forma till små pannbiffar, ca 50 g styck, och stek i smöret. Koka och skrapa ur pannan efter varje omgång pannbiffar med 1 dl vatten och ta vara på skyn till såsen. Koka upp stekskyn i pannan med grädden. Koka tills såsen reder sig, eller red av med 1 msk maizenamjöl utrört i lite vatten. Salta och peppra.

Potatispuré:
800 g potatis, helst mjölig och god
1 l mjölk
3 dl grädde
50 g smör
salt och vitpeppar

Koka potatisen i mjölk, grädde och smör tills den i stort sett kokar sönder. Fyll eventuellt på lite mjölk då och då om vätskan sjunker och det blir alltför stabbigt. Mixa med t.ex. en stavmixer till en slät och fin puré. Salta och peppra.

Till servering:
Lingonsylt

Recept ur boken På Gästgivarns vis
Av Stefan Johansson och Stefan Jarl