Mordmisstänkt student nu inför rätta

Idag inleddes rättegången mot den 22-årige man som misstänks har mördat Madelene Mild på ett studenthem i Jönköping den andre september. Efter det hoppade han själv från en balkong på fjärde våningen. Mannen hävdar fortfarande att det var en okänd man som mördade Madelene Mild.

- En främmande person har trängt sig in i lägenheten och begått det här dådet, säger mannens advokat Per-Arne Magnusson.

Den åtalade 22-åringen sitter i rullstol efter hoppet från fjärde våningen på studenthemmet i Jönköping i början av september. Han har svart tröja och håret ser lite rufsigt ut.

Under hela åklagarena framställan av hur han tror att mordet har gått till, med bevisning och bilder från platsen, sitter 22-åringen och antecknar i en skrivbok. När det efter lunch är mannens tur att svara på åklagarens frågor så svarar han kort med ganska svag och lite darrig röst.

Han är alltså anklagad för att ha mördat en av sina vänner, en kvinna som han också var väldigt förtjust i och som han ville bli tillsammans med. Åklagaren menar att motivet var att han ville bli ihop med henne och ha sex med henne  men att hon bara ville vara kompis.

Mannens advokat Per-Arne Magnusson å andra sidan menar att mannen saknar motiv - han skulle aldrig skada eller döda någon som han tyckte så mycket om.

- Han är lugn, snäll, omtänksam, begåvad kille och det finns ingen som helst anledning för honom att beröva henne livet.

- Men att det skulle handla om olycklig kärlek som han inte fick gensvar på, hur ställer han sig till det?

- Det är helt fel och bara en hypotes från åklagarens sida, säger advokaten Per-Arne Magnusson.

Istället menar alltså 22-åringen att en vilt främmande man tog sig in i hans studentlägenhet. Under hot om att själv dödas tog han strypgrepp på kvinnan. Den okände dödade senare kvinnan med kniv.

22-åringen säger sig ha vaga minnesbilder från mycket av det här. Men bevisningen MOT honom är stark. Åklagaren berättade idag hur blodspår visar hur gärningsmannen gått till väga, hur han rört sig, och det finns inga spår efter någon annan i lägenheten.

- Enligt min uppfattning är det så långt vi kan komma. Den tekniska undersökningen visar enligt min uppfattning att det är den här mannen som är åtalad, säger kammaråklagare Anders Brokelind.

- Finns det något spår efter någon annan än kvinnan och mannen?

- Finns ingea spår efter någon ytterligare person skulle varit inblandad, säger Brokelind.

Tidigare idag hölls förhör med Madeleins bror. Han beskriver 22-åringen som en snäll och omtänksam person, men efter den bevisning för mordet, som har presenterats så tror han att det är 22-åringen, som dödat Madeleine.

Reporter Alexandra Peterson
 alexandra.peterson@sr.se