Tysklands vice förbundskansler avgår

I Tyskland har den vice förbundskanslern och arbetsmarknadsministern, socialdemokraten Franz Müntefering, meddelat att han avgår ur regeringen. Allt pekar mot att det blir utrikesministern Frank-Walter Steinmeier som tar över rollen som vicekansler.

Franz Müntefering anger privata skäl för att han avgår, hans fru är svårt sjuk. Men han har också haft politiska motgångar på sistone, senast natten till tisdagen. Då var det förhandlingar mellan hans parti och kristdemokraterna om regeringskoalitionens politik.

Och ett förslag från Müntefering och socialdemokraterna om lagstiftade minimilöner försvann ur diskussionerna vilket var ett nederlag för Müntefering.

Blev överkörd av partiledaren
För ett par veckor sedan blev Müntefering dessutom grundligt överkörd av sin partiledare Kurt Beck. Då gällde det arbetslöshetsersättningen, där Müntefering förespråkade hårdare tag mot arbetslösa än partiledningen.

Franz Müntefering är politisk motståndare till förbundskanslern och kristdemokraten Angela Merkel.

Men i regeringen har de bägge haft ett tätt och förtroendefullt samarbete. Regeringens inre arbete går ändå trögt, och Münteferings avgång kan nu alltså bli ytterligare en belastning för Merkel.

Steinmeier väntas bli ny vicekansler
Nu väntas utrikesministern Frank-Walter Steinmeier ersätta Müntefering som vicekansler och alltså förste socialdemokrat i regeringen.

Steinmeier räknas som högersocialdemokrat, liksom Müntefering. Steinmeier är också en av dem som nämns som tänkbar socialdemokratisk utmanare till Angela Merkel i nästa tyska val, hösten 2009.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se