Fackförening hjälper utnyttjade "papperslösa"
Flera tusen personer uppskattas bo och arbeta i Sverige utan tillstånd. De kallas för de papperslösa och trots att arbetsgivare utnyttjar deras situation har fackföreningarna ingen gemensam strategi för att hjälpa dem.
– Jag ville vara ledig ett par veckor för att min hälsa hade varit dålig ett tag. Jag reste nästan två timmar till arbetet, som var tre timmar om dagen, och sedan ett par timmar tillbaka hem.
Hotade anmäla
– Men arbetsgivaren reagerade ursinnigt, ”om du inte kommer till jobbet ska jag anmäla dig till myndigheterna”, hotade hon. Då sa jag att jag i så fall ville få betalt, för att hon var skyldig mig två månaders lön.
– Till slut sa hon att jag skulle komma hem till henne några dagar senare för att få min lön. Jag kom dit, men hon var inte hemma och hon öppnade aldrig dörren, säger Magdalena från Bolivia som berättar om ett tillfälle då hon behövde sjukskriva sig.
Magdalena, som egentligen heter något annat, berättar om arbetsdagar utan pauser eller lunchraster, om sexuella trakasserier, om jobb för 25 kronor i timmen och om uteblivna löner.
Facket hjälpte
Genom några vänner fick hon veta att det fanns en fackförening som hjälpte de papperslösa. Med hjälp av facket fick hon betalt från arbetsgivaren som hade hotat anmäla henne till myndigheterna.
– Till slut tack, vare den här fackföreningen, fick jag betalt efter fem dagar. Fast den psykiska påfrestningen efter ett sådant hot går ju inte över.
Det är Sveriges Arbetares Centralorganisation, syndikalisterna, som sedan en tid tillbaka har gett sig in i kampen mot arbetsgivare som utnyttjar de papperslösa.
För en månad sedan upprättade fackföreningen, som har drygt 7 000 medlemmar, ett register med lägsta lön för olika arbeten som ingen får underskrida.
Hamnar på svart lista
Arbetsgivare som erbjuder en lägre lön utsätts för blockad och hamnar på en offentlig svart lista, som kommer att publiceras på webben.
– Hotell, restaurang och husägare är känsliga för blockader, för om man blockerar ingången till en restaurang förlorar den mycket i anseende, säger Rubén Tastas-Duque.
Men landets fackliga jätte, LO, kritiserar syndikalisternas metod. De rear ut den papperslösa arbetskraften och legitimerar överutnyttjandet, tycker LO som istället vill ha en lag som straffar arbetsgivaren men inte den papperslöse arbetstagaren.
LO kritiserar
– I praktiken bidrar de till någon slags apartheidsystem när de accepterar att det finns de som jobbar på arbetsmarknaden till exempel utan försäkringsvillkor, säger utredaren Thord Pettersson.
Magdalena förstår inte LO:s kritik. Hon är tacksam över att syndikalisterna har hjälpt henne.
– Jag känner ingen annan fackförening som hjälper oss så här, säger Magdalena från Bolivia som arbetar och bor utan tillstånd i Sverige.
Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se