Lägenheter för flyktingfamiljer saknas

Det väntas tre stora flyktingfamiljer med flera barn till Uppsala när som helst, men var de ska bo vet kommunen inte. Det saknas nämligen bostäder för stora barnfamiljer i Uppsala kommun.

Några som vet hur det är att inte ha en egen bostad är Haitham Mansi och Karam Abdel Nafi och deras tre barn. När dom kom till Uppsala förra året, fick de tränga ihop sig hos Haithams bror i Björklinge. Och att bo fyra vuxna och sex barn tillsammans, det var jobbigt:

- Det var väldigt svårt, svårt för oss och för våra barn, berättar Karam.

Genom kommunen fick familjen senare en lägenhet i Kåbo i Uppsala där de bor nu. Och att ha ett eget ställe betyder mycket säger Haitham:

- Att ha ett eget ställe att bo på, man känner sig trygg och det är bekvämt. Vi är lyckligt lottade.

Att det saknas bostäder märker man på Integrationsenheten på Uppsala kommun där man tar emot de flyktingar som har fått upphållstillstånd. I år har man fått åtta lägenheter till flyktingfamiljer och det räcker inte säger Fred Mellor på Uppsala kommun:

- Vi brukar säga att vi kan använda varje lägenhet vi får, om vi ser tilbaka historiskt hade vi under åttiotalet ett hundratal lägeheter bara till flyktingfamiljer.

Just nu, hur många familjer är det som väntar?

- Vi har sagt att vi måste ha minst tre väldigt stora lägenheter så fort som möjligt. Vi väntar hit familjer när som helst, dom kan alla komma samma dag.

Margareta Eurenius, som är gruppledare på Integrationsenheten efterlyser bland annat fler hyresvärdar som kan tänka sig ha flyktingar:

- Att det inte bara är Uppsalahem som släpper till, vi skulle behöva att andra hyresvärdar i stan också släppte till lite i sitt bestånd, och det är väldigt svårt, säger Margareta Eurenius på Uppsala kommun.