Rivningen av Hästhagen allt närmare

Efter många turer blev det äntligen klart att bostadsområdet Hästhagen i Söderfors skulle rivas och idag togs första steget. Benny Genberg är samordnare på Ariva som har fått i uppdrag att riva de sju huskropparna:

- Det här har varit en långbänk för kommunen, de är också måna om att få bort det så fort som möjligt. Det ser idag ut som Beirut, och sista april ska det vara rent och snyggt.

Det är inte så många månader?

- Nej, vi har i stort sett fem månader på oss. Vi har satt upp ett staket idag, och sen börjar vi en lättrivning och plockar av tak och plockar ut invändigt. Och sen om en månad går man in och kraschar huskropparna.

Det har inte bott någon i Hästhagen sedan mitten av 90-talet och förfallet är monumentalt. Ändå är det först nu den här veckan som rivningsproscessen startar. Ingen har velat ta på sig ansvaret för Hästhagen eftersom det inte gått att fastslå vem marken tillhör och varken Tierps kommun eller politiker centralt har haft någon större lust att tillräkna sig området.

I år nåddes slutligen en uppgörelse där både den sittande regeringen och Tierps kommun skjuter till pengar. Men Anita Pettersson, som bodde i hästhagen i över 20 år, tycker det är bedrövligt att det tagit så lång tid:

- Jag var ett tag inne på att vi borde börja protestera vi söderforsare, så här kan det inte se ut. Det är våra barn det handlar om, något skulle kunna hända. Det är väldigt skönt att de tagit ett beslut, säger hon.

Per-Henrik Johansson
per.henrik.johansson@sr.se