Positiva reaktioner på ny skattegräns

Att hjälpa grannen med barnpassning eller renovering av köket mot ersättning kan bli enklare i framtiden. Skatteverket föreslår på tisdagen att tjänster mellan privatpersoner skattebefrias på ersättning upp till 10 000 kronor.

Nyblivna pensionären Carin Hammarin i Solna utanför Stockholm är en av dem som tycker att förslaget är bra. Hon tar gärna småuppdrag för att dryga ut pensionen. Hon har hittat en intressant tidningsannons.

– ”Barnpassning två eftermiddagar per vecka nära Stadion. Pålitilig, vänlig, gärna äldre. Pojke ett år. Ring efter klockan 19”, står det.

I somras gjorde hon sista dagen på jobbet som butiksföreståndare, ett jobb hon haft i över 30 år. Men hon är inte beredd att ta sitta och ta det lugnt. Så varför inte lite barnpassning?

– Det kunde vara intressant för mig som är nybliven pensionär och vill ha lite att göra.

Hon tycker att Skatteverkets nya förslag är bra. En höjd gräns från 999 kronor till 10 000 kronor för hur mycket en privatperson kan köpa tjänster för från andra privatpersoner, som utför jobbet som hobby på fritiden.

Med det nya förslaget skulle Carin själv inte heller behöva rapportera in eller betala någon skatt för de första 10 000 kronorna hon tjänade på barnpassningen. Med dagens regler skulle hon behöva skatta från första kronan.

Enligt Skatteverket är acceptansen för dagens regler idag väldigt låg. Genom förändringen skulle många småtjänster som utförs i dag bli vita och acceptansen för hela skattesystemet öka.

Men kritiker menar samtidigt att det nya förslaget kan göra det lättare att jobba ännu mer svart.

– Risken kan vara stor att man hittar andra sätt att kringgå skatt, att skattefifflet kanske ökar genom att man kanske ett flertal gånger under ett år utnyttjar möjligheten att betala upp till 10 000 kronor. Man kanske gör det fyra eller fem eller sex gånger på ett år, och det kanske inte riktigt var syftet, säger vänsterpartisten Marie Engström.

Men på Skatteverket tror man ändå att den risken är liten.

– Vi har gjort en avvägning. Vi tror att beloppet är satt på en sådan nivå att det inte ska öka risken för missbruk, säger Åsa Johansson rättslig expert på Skatteverket.

Carin Hammarin i Solna hoppas att förslaget nu blir av.

– I lördags var jag och serverade på en 90-årsmiddag hos en familj, och då fick vi skriva papper på tre timmar. En sådan sak skulle ju också vara lättare om hon kunde ge mig pengar rakt i handen, i stället för all den här administrationen.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se