Åtalade 22-åringen hörd i mordrättegången

Idag avslutades den första dagen av två planerade i rättegången i Jönköpings tingsrätt mot den 22-årige man som misstänks har mördat en 20-årig trollhättekvinna. Detta på ett studenthem i Jönköping i september. Efter det hoppade han själv från en balkong på fjärde våningen.

Den åtalade 22-åringen sitter i rullstol efter hoppet från fjärde våningen på studenthemmet i Jönköping i början av september. Han har svart tröja och håret ser lite rufsigt ut.

Under hela åklagarens framställan av hur han tror att mordet har gått till - med bevisning och bilder från platsen - sitter 22-åringen och antecknar i en skrivbok. När det efter lunch är mannens tur att svara på åklagarens frågor så svarar han kort - men ganska svag och lite darrig röst. Han är alltså anklagad för att ha mördat en av sina vänner - en kvinna som också var väldigt förtjust i och som han ville bli tillsammans med.

Åklagaren menar att motivet var att han ville bli ihop med henne och ha sex med henne - men att hon bara ville vara kompis. Mannens advokat Per-Arne Magnusson och andra sidan menar att mannen saknar motiv - han skulle aldrig skada eller döda någon som han tyckte så mycket om.

Istället menar alltså 22-åringen att en vilt främmande man tog sig in i hans studentlägenhet. Under hot om att själv dödas tog han strypgrepp på kvinnan. Den okände dödade senare kvinnan med kniv.

22-åringen säger sig ha vaga minnesbilder från mycket av det här. Men bevisningen mot honom är stark. Kammaråklagare Anders Brokelind berättade idag hur blodspår visar hur gärningsmannen gått till väga - hur han rört sig - och enligt honom finns det inga spår efter någon annan i lägenheten.

Text: Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se
Tel: 036-30 50 29
Fax: 036-30 50 05