Många skäl att följa måltidsordning

Robertsfors kommun följer inte socialstyrelsen rekommendationer om måltidsordning på Nysätragården, ett boende för äldre. På grund av att få jobbar på helgen får de boende frukost och lunch vid samma tillfälle. Men att få mat, hela dagen, är viktigt säger Ulrika Karlsson är nyanställd kostchef i kommunen.

Lars Bäckström, centerpartistiskt kommunalråd i Robertsfors, säger att ingen behöver svälta på äldreboenden i kommunen och att är någon hungrig finns ju smörgås och mjölk. Han säger också att han är för individuella lösningar.
– Om jag hamnar på ett äldreboende när jag blir gammal så vill jag kanske inte bli väckt tidigt på morgonen eller tvingad... utan man vill väl att det här ska kunna anpassas efter varje individ, säger Lars Bäckström.

Ändrat på annat äldreboende
Så sent som 2005 gjord länsstyrelsenen inspektion på ett annat av kommunens äldreboenden. Efter påpekande i exakt samma ärende, måltidsordning och nattfasta, ändrade sig kommunen och där följs nu Socialstyrelsens rekommendationer enligt en av länsstyrelsens socialkonsulenter. Hon antog då att måltidsordningen skulle ändras på kommunens alla boenden vilket inte blev fallet på Nysätragården. Men länstyrelsen har inte som till exempel Arbetsmiljöverket möjlighet att förelägga ett vite som skulle kosta kommunen pengar om man inte följer det och ändrar påtalade brister.

Reporter Anders Wikström