Minskad orderingång för Alfa Laval

Verkstadsföretaget Alfa Laval meddelade på tisdagen att orderingången för oktober varit sämre än väntat. Aktien föll på börsen och stängde på minus 18,8 procent till 407,50.

– Alfa Laval är ett företag som har överraskat marknaden positivt i fyra års tid och har haft otroligt höga marginaler och därför blir det ganska dramatiskt när går ut och justerar ner förväntningarna, säger Leif Pettersson, analytiker på banken SEB, som tycker att marknaden har överreagerat.

Alfa Lavals orderingång blev alltså något lägre i oktober än väntat. Bolaget vill dock inte avslöja hur stor nedgången blev, eftersom det bara handlar om en månad.

Färre stora fartyg byggs
I ett pressmeddelande skriver Alfa Laval att försäljningen av biodiesel och etanol minskar, att det byggs färre stora fartyg och att intresset för värmepumpar har svalnat.

På tisdagen kom också varningar om nedgång från industriföretaget Sandvik.

Men det är för tidigt att säga om detta är tidiga tecken på en konjunkturnedgång, enligt Leif Pettersson, SEB.

”Kan vara en tillfällig nedgång”
– Det är ju inte den bild vi har fått av verkstadsindustrin hittills utan alla säger att efterfrågan har varit fortsatt stark under tredje kvartalet. Så detta kan vara en tillfällig nedgång. Man ska ha i minnet att Alfa Laval talar om en enskild månad, oktober. Tittar man på Sanviks vinstvarning hänger den samman med prisförändringar i varulager helt enkelt, säger han.

SEB:s analytiker konstaterar att Alfa Lavals besked om minskad orderingång är överraskande.

– Alfa Laval har definitivt varit stjärnan bland verkstadsindustrin och att man kommer med detta i dag tycker jag är överraskande, säger Leif Pettersson.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se