Nya strider i Kongo Kinshasa

Återigen har strider brutit ut i östra Kongo Kinshasa och flyktingar har tvingats på flykt. Men samtidigt har nytt hopp tänts om ett slut på striderna i östra Kongo.

Vägen mellan flyktinglägret Mugunga och regionhuvudstaden Goma har varit full av människor som tagit allt de äger och flytt undan nya attacker. Enligt FN är det uppemot 30 000 som på nytt är på flykt.

Enligt Kongos armé var det Laurent Nkunda och hans rebeller som attackerade flyktinglägret, men Nkunda själv lägger skulden på rwandiska hutu-rebeller.

Vill tvinga Nkunda att ge upp
De senaste månaderna har Kongos armé stridit mot framför allt Nkundas män i östra Kongo. Dess uppdrag är att försöka tvinga Nkunda att ge upp och ansluta sig till den kongolesiska armén.

Nkunda säger sig strida för tutsierna, den folkgrupp sm utsattes för folkmord i Rwanda 1994. I området finns också sen länge tusentals huturebeller, kallade FDLR – det är de som anklagas för folkmordet i Rwanda och har sen dess flytt över gränsen. Kongo har anklats för att skydda hutugerillan och Rwanda har invaderat Kongo två gånger på jakt på FDLR.

Överens om avväpning
Men i helgen kom Kongo och Rwanda överens om att tvinga huturebellerna till avväpning med början 1 december. Det har tänt nytt hopp om fred och stabilitet i regionen.

Konflikten i östra Kongo Kinshasa har lett till de största flyktingströmmarna i landet sedan inbördeskrigets slut för tre år sedan. FN räknar med att sammanlagt 375 000 människor är på flykt i Norra Kivu sedan i decmeber i fjol.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se