Solceller framtiden för Region Skåne

Nu är det så gott som klart att Helsingborgs lasarett kommer att montera solceller på sitt tak. Det här blir Region Skånes första stora satsning på förnyelsebar energi. Om allt faller väl ut kan solceller pryda även andra landstingsfastigheter i framtiden.

– Det är ju våra barns framtid det gäller. Vi måste vara rädda om jorden, säger Peter Hartvig, chef för Regionfastigheters västra distrikt.

Det är i samband med att lasarettet ska lägga om taket som solcellerna ska monteras. 800 kvadratmeter ska täckas av den miljövänliga solteknologin, en yta som motsvarar ungefär sex normalstora villor. Det kommer att kosta omkring sju miljoner, men om allt går som planerat kommer staten att bidra med fem av dem.

– Ansökan om bidraget går in så fort som vi fått ett beviljande från stadsbyggnadskontoret. Vi kommer att dra igång en upphandling i slutet av året och i maj kanske det kan vara klart, säger Peter Hartvig.

Solcellstak kan bli aktuellt på andra byggnader i Region Skåne.

– Så fort vi ska underhålla ett byta ut tak så kommer vi att installera solceller, om det här nu slår väl ut.

Den här investeringen är inte bara snäll mot miljön, utan även mot budgeten. Peter Hartvig räknar med att solcellerna ska spara in 150 000 kronor om året i energikostnader när allt är klart.

På torsdag ska Helsingborgs stadsbyggnadsnämnd ge klartecken åt bygget som i så fall bör vara igång efter nyår.