FBI: Onödigt våld från Blackwaters sida

Det amerikanska säkerhetsbolaget Blackwaters personal använde dödligt våld till stor del helt i onödan när de sköt ihjäl 17 personer i Iraks huvudstad Bagdad i mitten av september. Det visar den undersökning som den amerikanska federala polisen FBI genomför kring den mycket omtalade händelsen.

Detta samtidigt som kriget i Irak är på väg att vålla en ny hård kamp mellan president Bush och den amerikanska kongressen.

Sköt ihjäl 17 irakier
Hur den mycket omtalade händelsen när vakter från det amerikanska säkerhetsbolaget Blackwater sköt ihjäl 17 irakier i en rondell i Bagdad i mitten av september ska hanteras rättsligt, blir nu sannolikt den första stora frågan att ta ställning till för USA:s helt nytillträdde justitieminister Michael Mukasey.

Enligt tidningen New York Times som citerar källor med insyn i den amerikanska federala polisens FBI:s utredning av händelsen, kan det nu påvisas att åtminstone 14 av de 17 dödade irakierna sköts ihjäl utan att de utgjorde något hot mot Blackwaters personal.

Det är helt emot de regler för användandet av dödligt våld som gäller för bland annat de många säkerhetsbolag som anställts i den amerikanska statens tjänst i Irak.

Oklart om åtal
FBI:s utredning pågår fortfarande men enligt New York Times källor har det som kommit fram hittills redan gjort att det amerikanska justitiedepartementet granskar ärendet. Frågan som ställs är om det verkligen finns juridisk möjlighet att åtala de vakter som sköt.

Blackwater självt, vars ansvariga hävdar att vakterna sköt eftersom de var hotade till livet, har inte velat kommentera de nya uppgifterna, som kommer samtidigt som debatten om den fortsatta finansieringen av Irakkriget börjar ta rejäl fart igen.

President Bush begär nämligen ytterligare 200 miljarder dollar av kongressen för att de fortsatta insatserna i Irak och Afghanistan under nästa år ska kunna betalas, men demokraterna i kongressen går inte med på det.

Motförslag
I den här veckan röstar representanthuset istället om ett motförslag som ger Bush 50 miljarder dollar för krigen, men då med villkoret att fler soldater ska tas hem i snabbare takt.

Vita huset säger i sin tur att det är osmakligt av demokraterna att förhindra finansieringen nu när rapporterna om framsteg av säkerhetsläget i Irak kommer allt tätare. Den amerikanska militären förbereder sig till exempel för att ta hem 3 000 soldater för gott, soldater som varit stationerade i den irakiska provinsen Diayala.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se