ABB-arena snuvad på hemsidan

Den nya stora bandy- och ishockeyarenan i Västerås, ABB-arena, hade räknat med hemsidesadressen abbarena.se, men en privatperson i Västerås hann registrera namnet först.
Han försöker nu sälja adressen, det så kallade domännamnet, till högstbjudande.

Jan Andersson, VD för Rocklunda Sport & Event, som driver det nya Rocklundaområdet, säger att det var en miss att inte registrera domännamnet innan arenan invigdes.

- Det är ju ett förbiseende från vår sida, mycket låg i planeringen och det här var en grej vi missade, säger han.

En privatperson i Västerås har alltså registrerat abbarena.se, även abbarena.com och abbarena.nu. Rocklunda Sport & Event har fått erbjudande om att köpa namnet och mannen har även annons ute där han vill sälja domännamnet för 300 000 kronor eller till högstbjudande. Jan Andersson gillar inte det här.

- Nej, jag tycker att det är ett fult sätt att agera och vi har inga som helst planer på att köpslå i ett sådant förhållande.

Jan Andersson säger att rocklunda.com idag är den adress som används, men efter det inträffade skyndade man sig att registrera domännamnen abbarenasyd och abbarenanord, som bandy- och ishockeyarenorna heter, för att inte någon skulle norpa åt sig även de namnen.

P4 Västmanland har talat med den Västeråsare som vill sälja domännamnet, han säger att han inte brukar syssla med sådana affärer utan att han av en slump råkade se att domännamnet var ledigt och då bestämde sig för att registrera det.

Domännamn kan registreras av vem som helst och det är den som är först till kvarn som får adressen. Om man sedan får behålla adressen är en annan fråga, ett företag som hävdar rätten till domännamnet, om till exempel företagsnamnet ingår, kan begära så kallat alternativt tvistlösningsförfarande. Företaget kan också gå till domstol, om man anser att någon inkräktat på varumärket. Och ABB kommer att gå vidare med det här ärendet, enligt Christine Gunnarsson, presschef på ABB.

- Vi kommer att gå vidare och vi kommer att hålla oss inom ramen för de regler som finns när det gäller domännamn, säger Christine Gunnarsson.