Bara små summor på väg in till Vuxenskolan

Just nu ser det ut att bli svårt för Studieförbundet Vuxenskolan i Jönköping att kunna täcka det miljonunderskott som de drabbats av som en följd av den påkostade satsningen på Elviskonserter. En rundringning som Nyheterna gjort visar att ingen av dom officiella sponsorerna ligger ute med några stora pengar.

Studieförbundet har fått hård kritik, men har försvarat sig med att pengar som ska täcka underskottet är på väg in från olika sponsorer.

Den interna revisionsrapport som Nyheterna tagit del av avslöjar alltså ett stort underskott, där 1,7 miljoner beror på utgifterna kring Elvis-konserterna i Jönköping. Verksamhetschefen Hans Mannefred förklarar det hela med att redovisningen inte är klar. Han har tidigare sagt att pengar är på väg in, bland annat från sponsorer.

Men när Nyheterna ringer runt till det tio-talet officiella sponsorer som finns namngivna i programmet till Elvis-konserten, så visar det sig att det bara är små summor som sponsorerna ligger ute med. Jönköping City AB är en av dom som köpt en annons, och som ligger ute med pengar.

- Vi köpte en annonsplats för runt 20 000 kronor, säger Markus Stjärnklint, cityledare på Jönköping City AB 

Uppskattningsvis handlar det om runt 100 000 kronor som kan vara på väg in för annonser. Verksamhetschef Hans Mannefred vill idag inte ställa upp på en inspelad intervju. Men han säger till Nyheterna att det är mer pengar än så på väg in. Han säger att det finns ett antal hemliga sponsorer, som han har lovat att inte namnge. Och styrelseordföranden för Vuxenskolan i Vätterbygden, Roger Sandström, litar på Mannefred:

- Jag vet att det finns sponsorer och att pengar är på väg in, men det tar lite tid enligt honom.

Roger Sandström vet dock inte vilka dom hemliga sponsorerna är.

- Hans har skött det här från början till slut och jag vet inte vad han har för överenskommelse med sponsorerna, men visst har man tänkt att vi från styrelsen kanske skulle haft lite större insyn, säger han.

Om det inte kommer in pengar och underskottet blir ett faktum, så kan det komma krav på att styrelsen avgår.

- Det känns illa, mycket illa, säger Roger Sandström.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se