Gamla ljudinspelningar tillgängliga för alla

Nu kan alla som är intresserade lyssna till gamla ljudinspelningar via dator på Ájttes bibliotek i Jokkmokk, och detta tack vare ett digitaliseringsprojekt som bearbetat gammalt ljudmaterial till digitala ljudfiler.

Per Niia som har ett förflutet som ljudtekniker och filmare är den som genomfört projektet.

– I det här ljudarkivet finns å många band, och det som är så bra är att det finns så många gamla band på samiska som kan användas som undervisnings material, säger Per Niia.

Alla kan lyssna
Till Ájttes ljudarkiv i Jokkmokk kan vem som helst komma och lyssna på gamla jojkar, Nils Hövenmarks och Samernas folkhögskolas arkiv eller Nils-Henrik Sikkus ljudupptagningar.
Där finns bland annat ljudupptagningar med samer från Kolahalvön där det samiska språket är starkt hotat och vissa grenar av samiskan redan dött ut.

Hör Johan Tuuri
I Àjttes ljudarkiv kan man också lyssna till den enda kända ljudupptagningen med Johan Tuuri, som troligen genomfördes med en fonografliknande teknik av den Österrikiska speleologen Georg Kyrle år 1914 då han var på resa i Sápmi. Han besökte då Jukkasjärvi, Lannavaara och Kiruna.

John Kuoljok
SR Sámiradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio