"Asyllag väcker falska förhoppningar"

Ett fyrtiotal irakier och afghaner i Uppsala finns kvar här utan uppehållstillstånd. I samband med den tillfälliga asyllagen fick de uppehållstillstånd i ett år, men nu har det gått ut.

Margareta Eurenius är gruppledare vid integrationsenheten på Uppsala kommun och hon tycker att de tidsbegränsade uppehållstillstånden fungerat dåligt eftersom de bara gett falska förhoppningar till de asylsökande.
- Ju längre tiden går tror man att man kommer att få stanna.

Mellan den 15:e november 2005 och den 31:a mars 2006 kunde personer som fått avslag på sin asylansökan få rätt till en ny prövning. En del av de sökande hade hållt sig undan och hoppades på en ny chans att få stanna. Många fick då ett ettårigt, tillfälligt uppehållstillstånd i väntan på besked. En av dem var Habib som kom hit från Afghanistan och nu har fått besked om att han inte får stanna i Sverige.
- Jag blev besviken. Jag har tappat allt, min koncentration, självförtroendet, jag har tappat allt jag har skapat under den här tiden, säger han.

Habib har överklagat till migrationsöverdomstolen, men tidigare har hans skäl för att få stanna i Sverige inte varit tillräckliga. Margareta Eurenius menar att det är problematiskt att människor fått rota sig i Sverige trots att deras asylskäl inte setts som tillräckliga.
- De känner en stor rädsla för att åka hem och de är nu vana med det här samhället, säger hon.

Jonas Ahlman 
jonas.ahlman@sr.se