Affär med flera konstigheter

Det finns flera konstigheter i fastighetsaffären där centerpartisten Månika Sager fick köpa Tvärreds gamla förskola av Ulricehamns kommun - trots att hon inte lämnat högsta budet.
Bland annat skrev Monika Sager under tre olika kontrakt.

Högsta budet på fastigheten kom från ett par ha som bjudit 255 000 kronor. Likväl gick fastigheten till centerpartisten Månika Sager för 225 000 kronor. Detta kontrakt skriver Månika Sager under den 25 juli.

Enligt kontraktet ansvarar Ulricehamn kommun för att byggnaden är städad och utrymd. Monika Sager lägger också en handpenning på tio procent eller 22 500 kronor.

Till kommunstyrelsen
Efter ytterligare en vecka skriver hon på ytterligare ett kontrakt med kommunen om att köpet gäller om kommunstyrelsen godkänner det.

Dagen efter diariförs ärendet på Ulricehamn kommun.

Efter 14 dagar tas ärendet upp på en så kallad presidieberedning, men ärendet tas bort på initiativ av kommunalrådet Roland Karlsson (c). Ingen motivering lämnas.

Ännu ett kontrakt
Knappa fyra veckor senare, den 22 augusti, sätter Månika Sager sitt namn på ytterligare ett kontrakt för samma fastighet, trots att det finns ett gällande köpekontrakt enligt juridikens alla regler. Men nu sätts priset till 260 000 kronor, alltså fem tusen kronor över högsta anbudet.

Trots att säljaren ansvarar för att fastigheten städas enligt även det nya avtalet, så tillkommer en paragraf om att Monika Sager ska ha betalt av kommunen med 13 500 för att fastigheten städas.

Varför blev det så här kan Roland Karlsson inte förklara:

Skyller på varandra
- Ärendet är inte alls polistiskt styrt. Det har kommit upp ett färdigt förslag som vi har fattat ett enhälligt beslut om, säger han och hänvisar till mäklaren.

Svensk Fastighetsbyrån har ansvarat för försäljningen. Men Gunnar Örtlund dementerar att firman skulle ha styrt affären.

- Vi har gjort allt på uppdrag av Ulricehamns kommun.

Monika Sager har inte varit anträffbar för en kommentar.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se
tel 033-177561