Stort tillslag mot spelautomater

Våren 2005 granskade Kaliber och Göteborgsposten illegala spelautomater i Sverige. 2007-11-13 genomförde flera svenska myndigheter en gemensam aktion mot sådana spel.

Här är TT:s telegram:

Göteborg (TT)

Polisen slog på tisdagen till mot cirka 130 ställen landet runt där man misstänker illegalt spel.

Drygt 300 otillåtna spelmaskiner togs i beslag och ett stort antal personer misstänks för brott.

-Jag vill inte gå in på exakta antalet, men i vart fall fler än tio personer är misstänkta för grovt skattebrott, bokföringsbrott alternativt försvårande av skattekontroll, sade Christina Greiner, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Misstankarna om skattebrott rör de juridiska företrädarna för bolagen som tillhandahåller maskinerna. Därutöver är ett stort antal personer misstänkta för dobbleri och brott mot lotterilagen.

-Det är i princip någon eller några som är misstänkta på varje ställe där vi har gjort tillslag, alltså 130 ställen, säger chefsåklagaren Per Lind på Åklagarmyndigheten till TT.

Hela landet

Speltillslaget beskrivs av polisen som den största myndighetsgemensamma satsningen hittills. Förutom polis och åklagare medverkar bland annat Skatteverket, Kronofogden och Lotteriinspektionen i aktionen.

Tillslagen har gjorts på kaféer och liknande verksamheter över större delen av landet, med koncentration på storstadsområdena. Någon sammanställd lista över de orter där polisen slagit till fanns inte att tillgå på tisdagskvällen.

-Vi har varit i Göteborg, Stockholm, Skåne, Blekinge, Kalmar, Jönköping, Östergötland, Uppland och så vidare. Det finns 22 polismyndigheter i landet, varav 14 har varit inblandade i aktionen. Det är främst i norra delarna av Sverige som vi inte varit, säger chefsåklagaren Per Lind.

Organiserad brottslighet

Lotteriinspektionen räknar med att det finns 3000-5000 illegala spelautomater i Sverige som omsätter cirka 10 miljarder kronor.

-Det har tidigare förekommit sporadiska insatser över riket mot den illegala spelverksamheten. Vi har då sett ett samband mellan grov organiserad brottslighet och illegala spel och vi har sedan lång tid tillbaka planerat ett gemensamt nationellt tillslag på den här dagen, säger Klas Friberg, polischef i Västra Götaland.

Tisdagens beslag av 300 automater innebär att nio av tio spelautomater fortfarande är i omlopp.

-Detta är bara en liten del, men vi hoppas också att det har en förebyggande effekt, att det inte ska vara så lockande att ägna sig åt illegal spelverksamhet, säger Klas Friberg till TT.

---

Läs mer om Kalibers granskning: