Missförstånd om vattenkraftsrättigheter

”Samerna äger vattenkraftsrättigheter i svenska Sápmi” Det är ett uttalande som förra veckan ska ha kommit från Vattenfall, enligt tidningen Ságat och SVT Ođđasat. Men det har Vattenfall aldrig påstått, säger Ulf Thisell, affärsutvecklare på Vattenfall norden.

Ett möte i norska Köpsvik om vägförbindelsen mellan Ritsem i Sverige och norska Tysfjord är antagligen källan till uttalandet från vattenfall, menar Ulf Thisell på Vattenfall som även representerar företaget i väggruppen.

Missförstånd
Ulf Thisell är tydlig med att Vattenfall inte har påstått att vattenkrafträttigheterna tillhör samerna.

– Vad vi försökte säga var att fallrätterna på svensk sida i det här området förmodligen ägs av statens fastighetsverk, säger Thisell.

Kan bli öppen fråga
Under mötet i Köpsvik pekade Thisell på alla de statliga utredningar om samernas rättigheter, bland annat ILO konventionen 169 om urfolks rättigheter, som ligger på regeringens bord. Beroende på utfallet av dessa så kan det bli en öppen fråga om vem som äger fallrättigheterna.

– Skulle man godkänna dom här utredningarna så stärks samernas rättigheter. I det läget vet man inte var fallrättigheterna tar vägen. Om samerna begär att få dom till exempel, säger Thisell.

Så då skulle det kunna vara så att samerna då skulle kunna komma att äga fallrättigheterna?

– Ja det hoppas jag att dom kommer att göra, säger Ulf Thisell.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio