Bussbolag vill ha kameraövervakning

Swebus som sköter kollektivtrafik med buss åt Västtrafik i Skaraborg, vill nu sätta in övervakningskameror i sina bussar. Anledningen är det blivit allt fler våldsamma eller hotfulla situationer i bussarna under de senaste åren. Även skadegörelsen har ökat.

- Vi har arbetet med olika lösningar så som väktare på bussarna, ett nätverk med Västtrafik, polisen och föräldrar på stan och försökt prata med våra ungdomar. Men nu har vi kommit till en punkt där övervakningskameror är en nödvändighet, säger Christer Pettersson, trafikchef på Swebus.

Han skriver i ansökan till Länsstyrelsen att man på Swebus är övertygade om att kameror har en avskräckande effekt. Swebus vill till en början sätta i kameror i 15 bussar, som främst kör i nattrafiken.

Bland bussresenärerna i Skövde på tisdagsmorgonen var gensvaret positivt:

- Jag tycker det är oerhört positivt. Jag har ju sett själv nattetid personer som är aggressiva på bussar, säger Camilla Stejer från Töreboda.

- Det är väl både ock - men man märker kvällstid eller nattetid att det nog inte är helt fel, för det har varit mycket stök, säger Inger Forslund från Stenstorp.