Polska soldater anklagas ha dödat civila

I Polen ställs sju yrkessoldater inför rätta för krigsbrott, för första gången i landets militärhistoria. Soldaterna anklagas för att ha dödat fem civila afghaner i augusti. Det polska försvarsministeriet har försökt tysta ner historien som väcker stor uppmärksamhet.

Det har aldrig tidigare hänt att polska soldater i internationell tjänst dödat civila men 16 augusti i år inträffade det. Under ett rutinuppdrag i östra Afghanistan körde ett fordon på en mina och blev beskjutna av talibaner.

Massakern nedtystad
De polska soldaterna öppnade eld in mot en by vid sidan av vägen. Men där fanns inga talibaner kvar utan bara kvinnor och barn. En gravid kvinna och hennes två barn plus ytterligare två personer dödades, tre kvinnor skadades allvarligt.

De sju polska yrkesmilitärerna från menig till kapten fick inte åka hem efter händelsen, de fick ej heller psykologisk hjälp. Hela massakern nedtystades av polackerna och de var amerikanerna som offentliggjorde den.

Nu ställs de sju yrkesmilitärerna inför rätta vid en militärdomstol i Poznan anklagade för krigsbrott, speciellt brott mot Haag- och Genèvekonventionerna som Polen undertecknat och som skyddar civilbefolkning i krig.

Oklart agerande
Enligt förundersökningen är det inte klarlagt om de polska militärerna agerade på egen hand, på order från något befäl, eller som hämnd för att en polsk löjtnant dödats två dagar tidigare.

De tre kvinnor som skadades vid aktionen fördes för två månader sedan i hemlighet till ett militärsjukhus här i Polen där de opererats och vårdas. Journalister tillåts inte träffa de tre skadade afghanska kvinnorna.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa Kjell_albin.abrahamson@sr.se