Pakistansk oppositionspolitiker gripen

I Pakistan har oppositionsledaren Imran Khan gripits av polisen sedan han försökt tala inför studenter på Lahores universitet. Det blev tumult på universitetet när han plötsligt dök upp. Khan greps senare av polis utanför universitetet.

Förra cricketstjärnan och numera partiledaren kom för att tala med studenterna. Men islamistiska studenter hindrade honom och höll honom ett tag fången i en lektionssal.

Många studenter ville höra Imran Khan tala och en student sa att många är rädda för islamistiska grupper på universitetet som terroriserar andra elever.

Fick fly från universitetet
Till slut fick Imran Khan lämna universitetet och flydde från en liten grupp arga islamistiska studenter som slog på hans bil. Men han greps omedelbart av polis utanför universitetet. Han var efterlyst sedan början av undantagstillståndet.

En av Imran Khans nära medarbetare sa att han hade förråtts av vissa islamistiska studenter som samverkat med Musharrafs säkerhetspolis. Hon sa att majoriteten också av islamisterna ville låta Imran Khan tala.

Tumultet på Lahores universitet indikerar att det kan bli besvärligt för största oppositionsledaren Benazir Bhutto, som i likhet med Imran Khan leder sekulära partier, att förverkliga sitt nya mål om att bilda en bred allians mot Musharraf, en allians som hon vill ska inkludera också islamister.

Tillbaka i husarrest
Nu är Imran Khan tillbaka i husarrest, liksom Benazir Bhutto. I en intervju med brittiska tv-kanalen Sky säger president Pervez Musharraf på onsdagen att han känner sig missförstådd av medierna och att han inte är en diktator.

Han sa att han övervägt att avgå, men att han nu insett att han är rätte mannen att leda Pakistan mot demokrati.

Nils Horner, Lahore
nils.horner@sr.se