Lasso onsdag 14/11

Världens bästa Astrid hyllas hela dagen

”Varför är just jag en piga - det kan man fundera på......?”

Ja, det är en av stroferna signerade Astrid Lindgren som sjungs idag. Till minnet av författaren som skulle fyllt 100 år idag, den 14 november. Och det är en födelsedag som uppmärksammas på många håll i landet - inte minst i Vimmerby och i radio och TV.

Idag på förmiddagen hade Kulturskolan i Jönköping två skolföreställningar i Pingstkyrkan och det blir också en offentlig föreställning klockan halv sju ikväll.

Kjell Ahlkvist var där och lyssnade på repetitionerna inför föreställningarna och pratade med några av deltagarna med deras tankar kring Astrid Lindgren och hennes figurer.

Porrbranschen - vad är sanning och vad är myt?

Det har varit en del naket i din radio på sistone. Och det var det i onsdagens Lasso också. Efter att igår diskuterat den något suddiga gränsen mellan vad som är laglig och olaglig sexunderhållning, så grävde vi idag djupare i den svenska porrindustrin.

Ofta hör man ju historier om porrbranschen som något av det mest lönsamma man kan syssla med. Och oavsett om det är unga tjejer som träder fram och berättar om hur de finansierar sina studier med att sälja telefonsex, eller om det är så kallade porrkungar som vill köpa svenska fotbollslag för smutsiga sedlar, så verkar det finnas en del kosing i porrbranschen. Är det sant? Det ville vi ta reda på i Lasso idag.

Men vi ville också möta en av människorna i den här industrin. Därför följde vi med strippan Diddi på en dag på jobbet.

Var tredje elev i Jönköping: ”Tjejer får skylla sig själva om de är utmanande klädda”

Före sommaren fick ett stort antal elever i Jönköpings kommun svara på en enkät med frågor som bland annat rörde diskriminering och annan kränkande behandling.

Det var de styrande politikerna som ville ta reda på hur stora de här problemen är - för att se vilka insatser som behövs.

Idag presenterades rapporten. Och de flesta elever känner sig trygga i skolan enligt undersökningen, men långt ifrån alla.

  • 15 procent av eleverna är rädda för någon annan elev i skolan.
  • 25 procent av lågstadieeleverna tycker att lärarna behandlar flickor och pojkar olika.
  • 22 procent upplever att någon i klassen blir mobbad (och tror inte att vuxna märker det).
  • 13 procent av mellanstadie- och högstadieeleverna har blivit knuffade eller slagna den senaste månaden..
  • 30 procent tycker att tjejer som klär sig utmanande får skylla sig själva om de råkar illa ut.

Söker du ett chefsämne - gå till stallet!

Vill du bli chef i framtiden? Ja, då ska du börja rida och ägna mycket av din tid på stallet. För att vara på en ridskola är som att gå en ledarskapsutbildning. Det menar Lena Forsberg som är forskare vid Luleå Tekniska universitet.

Genom studier har hon kommit fram till att just stalltjejer (och killar också för den delen) kan vara framtidens chefer. Det beror på att de får en klar ledarrollen över hästen, att de tar för sig mer och att det är ett ställe där de yngre lär sig mycket av de äldre.

Och det här är något som en hästtjej Johanna Gzarnecki-Jonsson känner igen. Hon menar också att det handlar mycket om tävling.

Sju spelautomater beslagtogs vid Operation Las Vegas

Operation Las Vegas - så kallas jakten på olagliga spelmaskiner. Igår beslagtogs 189 automater på olika platser runt om i Sverige när olika myndigheter gjorde en gemensam razzia. Sju av de spelmaskinerna fanns i Jönköping.

Hur går en razzia till? Vad ska den ge för signaler? Varför just igår? Ja, det är några av en rad frågor vi kringde och ställde till Peo Östlund, chef vid Ekobrottsenheten vid Polismyndigheten i Jönköpings län. Och han berättade att beslagtagningen av spelautomaterna är ett sätt att försvåra verksamheten för kriminella nätverk.

Rotary i Värnamo är först i Sverige med insamling

Nu satsar organisationen Rotary i hela världen på att samla in pengar till katastroflådor.

De kallas shelterboxar och innehåller utrustning för att människor som förlorat allt ska klara den första tiden efter till exempel en jordbävning.

Först ut i Sverige att samla in pengar till shelterboxar är Rotary i Värnamo.