Bruschetta med ankleverterrin, inkokta färska fikon, kryddsallad och rostade pinjenötter

I Meny vecka 46 2007

Bruschetta:
4 skivor lantbröd, kantskuret
olivolja till pensling
1 vitlöksklyfta, skuren på längden

Pensla brödet med olivolja. Stek/grilla brödet på båda sidor, gnugga med vitlök.

Fikonen:
4 färska fikon
½ apelsin, skalet av
2 dl socker
2 dl vatten
½ msk hel svartpeppar

Koka upp socker, vatten, apelsinskal och svartpeppar. Kvarta fikonen. Lägg i dem och låt koka upp. Dra åt sidan, låt fikonen kallna i lagen.

Kryddsallad:
machésallad
ruccola
röda mangoldskott
repad dill- och bladpersilja
olivolja- och havssalt

Blanda samman ovan nämnda ingredienser eller ta vad som finns till hands, utbudet av sallader och örter är stort. Smaka av med lite olivolja och en nypa salt precis innan servering.

Balsamreduktion:
½ dl strösocker
2 dl balsamvinäger

Smält sockret, släck med balsamvinägern. Koka ihop tills det börjar bli lite simmig konsistens.

Pinjenötter:
20 g pinjenötter

Lägg nötterna i torr, het stekpanna. Rosta dem gyllenbruna. Lägg en rand av balsamreduktion i botten på en plan tallrik. Lägg på bruschettan, sallad på den, ankleverterrin i skivor ställs upp mot salladen. Fikon och nötter läggs runt om.
Vin till: Halvtorrt vitt vin, ex. Kerpen Riesling Spätlese. Tyskt vin från Wehlener Sonnenuhr (Mosel Saar Ruwer