Storbritannien storsatsar på säkerhet

I Storbritannien föreslår regeringen en rad åtgärder för att försöka förhindra fler terrorattacker. Förslagen kommer efter händelserna i somras när en bil med sprängmedel körde in i en flygplatsterminal i skotska Glasgow och två bilar med sprängämnen påträffades i London. Det var premiärminister Gordon Brown som presenterade förslagen.

Gordon Brown räknade upp några av de många förslag han presenterade på onsdagen.

Det handlar om att förbättra säkerheten vid järnvägsstationer, till att börja med vid de 250 största, och vid flygplatserna. Där ska det bland annat byggas fler barriärer, som ska förhindra fordon från att kunna köra in med sprängmedel.

Säkrare offentliga platser
Regeringen vill också att arkitekter och designers ska arbeta tillsammans med säkerhetsexperter, redan när viktiga byggnader planeras.

Stora shoppinggallerior, populära diskotek, teatrar, sjukhus och skolor ska också få hjälp med att förbättra säkerheten. Nya råd ska utformas och personal ska på vissa ställen få utbildning i att kunna identifiera misstänkta terrorister.

Mer handbagage
Gordon Brown avslöjade också det snart blir något enklare för flygpassagerare som reser via Storbritannien. Idag får man ju bara bära med sig ett handbagage ombord, men i början av nästa år tas den bestämmelsen bort. Däremot väntar fler kontroller av dem som åker tåg.

– Vi planerar att börja undersöka bagage och passagerare på de största järnvägsstationerna, säger Gordon Brown.

Det handlar kanske i så fall till exempel om den nya stora stationen St Pancras i London, som på onsdagen började användas för snabbtågen mellan London och Paris.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se