Fårägare riskerar djurförbud

En fårägare i södra Dalsland riskerar djurförbud sedan myndigheterna förlorat tålamodet med en rad brister i djurhållningen.

Det är en debatt som pågått i flera år mellan mannen och flera myndigheter - kommunens hälsoskyddsnämnd, länsstyrelsen och länsstyrelsen.

Mannen har ett 20-tal får och han har också hundar. Och tvisten gäller saker som påståenden om att djuren inte kan få vatten, att de har dåligt skydd mot väder och vind, en ohygglig stank av avföring och att hundar inte får tillfälle att rastas.

Och så var det frågan om varför fåren har varit så magra en längre tid - det beror på en fårsjukdom, säger mannen. Javisst, testa dem för sjukdomen då, sa nämnden. Nej, det blir för dyrt, hävdade mannen, och ni har inte rätt att tvinga mig.

Hela tiden har djurägaren krigat emot, hävdat att det mesta är fel som tjänstemännen funnit vid inspektionerna och han har överklagat. Men senast i november förra året gav länsrätten tjänstemännen rätt på de flesta punkter.

Sen har kommunens hälsoskyddsnämnd kommit fram till att djuren har det dåligt nu med, trots domen, och nu prövas det som bäst djurförbud för denne djurägare i södra Dalsland.

Text: Lars Wieslander
Epost:
lars.wieslander@sr.se
Telefon: 0522-67 00 54